konst

Färg och ljus på Vandalorum

I utställningen Ljus på Vandalorum utforskar arkitekter och konstnärer hur ljuset påverkar hur vi uppfattar vår omgivning och dess kulörer.

Svante Petterssons verk Monolith – Birth of Light på Ljus i Vandalorum

Ljus på Vandalorum

Den som har vägarna förbi Värnamo i sommar kan uppleva utställningen Ljus på Vandalorum – en utställning som vill öka förståelsen för vad ljus är och hur det påverkar vår uppfattning om omvärlden. Initiativtagare till utställningen är arkitekten Göran Hellborg. Konstnären och ljusdesignern Svante Pettersson är en av många arkitekter, konstnärer och ljusdesigner som bidragit med verk.

Svante Petterssons verk på Ljus i Vandalorum

Utforskar samspelet mellan ljus och kulör

– Mitt verk Monolith – Birth of Light utforskar sambandet mellan ljusfärger och ytfärger, alltså hur olika ytor och kulörer uppfattas beroende på hur man belyser dem. Precis som livet självt har verket en ljus och en mörk sida, berättar han.

Svante Pettersson hämtar inspiration från Stanley Kubricks rymdfilm År 2001 som kom 1968.

– Verkets mörka baksida har samröre med monoliten i filmen och den färgstarka framsidan är inspirerad av den rymdresa som huvudpersonen gör där han upplever färgsprakande fenomen. För att den ska få ett djup har den fyra lager.

Använder Pride-kulörer

Färgsättningen, som går i Prides regnbågsskala, har han tagit fram tillsammans med Alcros färgsättningsexpert Yvonne Karlsson.

– Pridekulörerna täcker in hela skalan, de är klara och vackra och står för någonting väldigt bra. Yvonne har varit ett bollplank i den här processen och hon är otroligt bra att prata med eftersom hon både har en känsla för kulörer och praktisk erfarenhet av måleri.

Svante Pettersson har valt matta kulörer och en ljusare svart som drar åt det grå.

– Jag gillar att jobba med matta färger. I det här verket kommer ljuset dessutom underifrån och det är svårt att få släpljus att fästa på en blank yta.

Svante Pettersson arbetar till vardags som ljusdesigner på Bjerking. Utöver hans verk finns även verk av bland andra Snøhetta, Vesa Honkonen, Ellen Ruge och Astrid Krogh. Utställningen pågår till och med 15 oktober.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.