Färg ger golvet nya dimensioner

Färg ger golvet nya dimensioner

Med enkla medel kan ett målat golv förändra ett helt rum på ett spektakulärt sätt. Ändå är det ofta det sista stället många tänker på att tillföra färg. Varför då?, undrar vi på Alcro Trend och stämde träff med två personer som älskar att färgsätta golv.

Alcro_golv_1

 

Vi svenskar älskar våra traditionella trägolv. Är det inte en tjusig ekparkett så ett slipat furugolv eller en ådrig imitation. Men ibland kan man undra om inte vår kärlek går till överdrift när vi envisas med att såpa oavsett hur fult det avslipade furugolvet visade sig vara efter avslipningen? En motkraft syns i vart fall just nu bland svenska och internationella inredare.

– Folk vill berätta mycket mer genom sina hem än tidigare. Färg är nyckeln till så mycket i inredning. Hela rumsligheten påverkas av vilken kulör du väljer till golvet, säger scenografen Johan Svenson.

Hans arbete handlar om att fuska. Som scenograf bygger han miljöer till film, mode och reklam-fotograferingar åt tidningar som Elle UK, Rodeo, 125 Magazine eller mode-fotograferingar åt H&M, Diesel och ACNE.

– Mitt jobb är att göra fotograferingens idé starkare och finare. I mitt jobb handlar det ofta om utsnittet, dvs vad är det kameran ser.

Men att det råkar vara supertrendigt med färgade golv är inte anledningen till att han älskar det. Hemma hos Johan sitter hall, kök och matrum ihop utan trösklar. Golvet är målat med Alcro Studio i en kraftig grön kulör som binder ihop rummen och skapar en identitet till lägenheten. Anslaget är direkt och känns mycket medvetet, man flyter mellan de olika rummen.

– När jag gör jobb åt andra går det åt mycket mer jobb att lära känna de personerna innan tankarna formas. När jag gör inredning till mig själv litar jag på min intuition och magkänsla mycket mer.

Det finns generellt en rädsla för att måla golv i Sverige som Johan blev varse när han berättade för vänner att han tänkte måla sitt grönt.

– Många reagerade instinktivt negativt innan de ens hört hela idén, vilket säger något om vår inställning. Folk är nästan beredda att behålla ett fult furugolv av ren rädsla, berättar han.

Ett vanligt motargument är att golvet slits och färgskiktet förstörs med tiden, men det ser Johan inte som ett problem.

– Det är ju bara att bättra på om man vill. Personligen tycker jag om när golven slits så att de får patina.

Låt kulörvalet ta tid, stressa inte och pröva dig fram innan du bestämmer dig, tipsar Johan.

– Lägg gärna ut en kartong med kulören på golvet ett tag.

Arkitekturen får en grafisk känsla med färgade golv. Johans gröna golv i kök och vardagsrum kontrasterar skarpt mot de vita väggarna.

Arkitekturen får en grafisk känsla med färgade golv. Johans gröna golv i kök och vardagsrum kontrasterar skarpt mot de vita väggarna.

Han visste tidigt att han ville ha en grön kulör till golvet som påminde om British Racing Green som exempelvis Jaguar använder sig av.

– Men när jag tittade närmare på den var den för blå och stack iväg eftersom jag har mycket dagsljus i lägenheten. Det tog tolv olika prover innan jag hamnade precis rätt. Jag tycker den är fantastisk och tröttnar aldrig på den!

På sina resor har han ofta med sig sin fotospektrometer och anteckningsbok.

– När jag hittar något jag tycker om, brukar jag spara det till framtiden. Många förstår inte hur komplicerat och mycket kunskap som krävs för att få till en fin färgsättning.

Väljer du en kall färgsättning till varma träslag måste du ha en tydlig tanke kring det, annars kan det krascha fullständigt, exemplifierar han.

På övervåningen finns ett vardagsrum med en takterrass. När man kommer upp via den svartmålade matta trappan kommer ögonen i höjd med golvet och ljuset från terrassen speglas i det högblanka golvet.

– Jag ville göra något glatt och somrigt, vilket fick mig att associera till päronglass. Därför blev det en ljust grön nyans på golvet som också passar bra till ek, svart och röda detaljer.

Den tryckta matta Karin som får namn efter Gunillas mormor som älskar att virka.

Den tryckta matta Karin som får namn efter Gunillas mormor som älskar att virka.

Men det är inte bara med färg man kan förändra hur golvet uppfattas. Det enklaste, och snabbaste, sättet är givetvis att lägga på en matta. En person som ägnat sitt yrkesliv uteslutande åt att färgsätta golv på det sättet är Gunilla Lagerhem Ullberg, chefsdesigner på svenska Kasthall.

Efter att i tjugofem år ha ritat de mattor som placerat Kasthall bland världens ledande tillverkare fick hon Elle Interiörs Designpris 2012.

– Efter tjugofem år i branschen är jag yrkesskadad. När jag närmar mig ett nytt rum är det första jag tittar på golvet, smyger gärna fram och viker diskret över hörnet på mattan med foten för att se undertill vad det är för en matta, skrattar hon.

Kasthall tillverkar både golv, heltäckningsmattor och avpassade mattor, dvs de som ligger fritt på golvet. De sista är de som ligger henne närmast om hjärtat.

– Det finns en klar fortsatt trend mot vävda mattor, istället för ryorna som vi har sett en period. Nu har de vävda funnits med ett tag och pendeln kanske börjar svänga tillbaka, säger hon lite hemlighetsfullt.

Kulörmässigt kommer trenden även fortsättningsvis att domineras av icke-kulörer, säger hon.

– Ljusa dimmiga, beige och gråa mattor kommer vi även i fortsättningen att se, med någon accent som undantag.

Hon tycker att vi generellt försummar golven.

– Jag tycker att det kan se tråkigt och kallt ut i ett inredningsreportage exempelvis när de inte lagt en matta på golvet. Att mattan har en underordnad roll och exempel-vis måste följa soffan i de flesta fallen, det har jag dock förståelse för. En kvalitetmatta kostar och du ska leva med den länge. Därför är det inte konstigt att de allra flesta väljer en vit, beige matta eller en svart eller mörkt grå.

Intressant är att medan många internationella kunder gärna väljer icke-färger som vitt, grått och svart så tycker vi svenskar om mer färg på våra golv.

– Kanske är det för att vi är vana. Vi har en lång tradition i Sverige där föräldrar eller släktingar satt och knöt rya eller vävde trasmattor. En orsak har säkert varit att vi har det så kallt vintertid, då har det varit praktiskt med en värmande matta.

Hon berättar också att hon sällan gör gula eller ockrafärgade mattor eftersom de drar åt grönt när de blir smutsiga. Att arbeta i textil kräver lika delar kulör- och materialkunskap eftersom de är intimt förknippade.

– Sidoytan på garnet är 30 procent ljusare än den klippta ytan. Så du kan både skapa skiftningar genom att blanda olika vävtekniker och olika kulör på garnet.

Golvytans kulör som helhet påverkar hur du uppfattar rummet, säger Gunilla.

– Har du ett mörkt golv upplevs ytan mindre än om du har ett ljust golv. Har du mycket mönster på väggen skulle jag välja en diskretare matta, men plocka upp en kulör från väggen till mattan. Jag tycker målade golv är väldigt fint, hemma har jag vita målade golv. Vita väggar och ljusa trägolv är min favorit, säger Gunilla.

Men färg på golvet är inte bara fint, utan skyddar också. Rent tekniskt finns alla möjligheter idag för att åstadkomma ett vackert målat golv, oavsett underlag. För betonggolv finns Alcro Entré och superhårda epoxifärgen Alcro Hangar. För trägolv rekommenderas Alcro Studio. Färgen kan rullas eller penslas för den som vill ha träådrings-känsla. Så nu finns inga ursäkter längre, nu gäller det bara att våga!

Alcro_golv_4

 

Johan Svenson på media-agenturen Linkdetail gör färgstarka inredningar åt Sveriges ledande modeföretag och tidningar.

Johans golvkulör-tips:
Lägg ut uppmålade kartongprover. Stressa inte. Låt kulörvalet ta tid.
Använd färghandelns experter.
Om du är orolig att kulören är för mörk. Välj en hög glans så reflekteras ljuset på ett annat sätt.
Ett för ljust golv kan ”sväva”.

Gunilla Lagerhem Ullberg chefsdesigner på svenska Kasthall inspireras gärna av hemslöjdsteknik och naturen i sina mattor.

Gunillas tips vid mattval:
Har du matta under matbordet ska den gå minst 60 cm utanför bordsytan för att fungera med stolar.
Testa storlek och kulörval genom att exempelvis lägga ut lakan och se hur rummet påverkas.
Var ska mattan ligga? Vilken kvalitet vill du ha, mjuk eller sobert intryck? Ska mattan binda ihop och vara underordnad, eller sticka ut som smycke?

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.