Färg för framtiden

Färg för framtiden

Slit- och släng är ute. Nu är det återvinning, vintage och hållbarhet som gäller. Med detta i fokus vände sig Alcro till framtidens designers. Resultatet blev tio inspirerande möbler som fått nytt liv med Alcro Designers kulörer. Samlingens namn – ad.retur.

Kajsa Lindström, 23 år. Varför ad.retur: Ett jätteroligt sidoprojekt och en bra kampanj för bevarande av möbler. Beskriv din möbel: Jag ville göra en möbel som man får en relation till, som ett foto eller spel man hade som liten. Då blir det svårare att slänga den. Hållbar design: En sak som vi designers måste tänka på är att skapa hållbara objekt som man får en relation till. Om du får en känsla för dem så vill du inte slänga dem. Vi har ett stort ansvar och kan påverka otroligt mycket. Det slitna skåoet är ett loppisfynd. Med magnetfärg som botten och kulörer inspirerade av en favoritväska är det nu både en spelplan och bra förvaring.

Kajsa Lindström, 23 år. Varför ad.retur: Ett jätteroligt sidoprojekt och en bra kampanj för bevarande av möbler. Beskriv din möbel: Jag ville göra en möbel som man får en relation till, som ett foto eller spel man hade som liten. Då blir det svårare att slänga den. Hållbar design: En sak som vi designers måste tänka på är att skapa hållbara objekt som man får en relation till. Om du får en känsla för dem så vill du inte slänga dem. Vi har ett stort ansvar och kan påverka otroligt mycket. Det slitna skåoet är ett loppisfynd. Med magnetfärg som botten och kulörer inspirerade av en favoritväska är det nu både en spelplan och bra förvaring.

Möbler förtjänar en andra chans. Ad.retur, den trettonde Alcro Designerskollektionen i ordningen, tar avstamp i det och bygger på idén att göra ”oattraktiva möbler attraktiva med Alcros kulörer.” Med färg, fantasi och en bortglömd eller sliten möbel kan man förnya sitt hem och skapa personliga objekt som får leva länge. Möbelmässan 2012 i Stockholm blev startskottet för satsningen och inspirationskollektionen som tagits fram i samarbete med Beckmans Designhögskola.

Under ledning av Stefan Nilsson från Trendgruppen täcktes möblerna av. Det gick inte att ta miste på den glädje och stolthet som designerna kände för både sina möbler och för hela konceptet. De var alla eniga om att hållbar design är det som gäller i framtiden. Att ta tillvara det som redan finns, att göra om och att jobba med teknik och material som inte utarmar jordens resurser. Och att skapa objekt som ingen vill slänga.

– Vi kände att det var dags att skruva till konceptet. Slit- och slängeran går mot sitt slut och att göra om har blivit trendigt. Med ad.retur vill vi visa att man kan förnya med färg. Att jobba med framtidens designers kändes helt rätt för det här, berättar Maria Sundqvist Tobiasson, varumärkeschef på Alcro.

Ad.retur tog sin början i september 2011 när man vände sig till Beckmans och presenterade idén om att ge gamla möbler nytt liv. Samtliga elever på Formutbildningen bjöds in till en presentation. De fick fritt välja möbler och enda kravet var att färgerna skulle komma ur Alcro Designers tidigare kollektioner. 38 elever nappade och skickade in skisser på sina alster. Av dessa valde en jury med representanter från bland annat Alcro, Beckmans och Trendgruppen ut de tio möbler som resulterade i ad.retur. En av dem vars skisser juryn gillade var Erik Berglund, andraårselev på Beckmans.

– Det var ett jätteroligt projekt och ett bra miljöengagemang som jag gillar. Att återanvända är ett budskap som måste spridas. Att jag valde en Ikea-möbel beror på att just de möblerna slängs det väldigt mycket av. Jag kallar byrån för Larm och den är målad som morsekod. Det handlar om möbelns och naturens rop på hjälp.

Det är ingen tillfällighet att ad.retur kommer just nu. Second hand, återanvändning och återvinning är en starkt lysande tendens inom design. När Julia Roberts 2001 tog emot en Oscarstatyett iförd en vintage-Valentino var det många som höjde på ögonbrynen. 12 år senare är vintage trendigt. Farmors gamla klänning eller pappas skinnjacka från 60-talet smäller högre i trendkänsliga kretsar än något nytt från en stor butikskedja. Att blanda ärvda möbler med modernt är helt rätt och allt fler inser vilka fynd som kan göras på loppisar och auktioner. Fler och fler klädmärken öppnar egna vintagebutiker.

Medvetenheten om vilka konsekvenser den överkonsumtion som spridit sig över världen sedan efterkrigstiden ger ökar sakta men säkert. Närodlat har blivit hett, vi växlar till lågenergilampor och dagens förskolebarn går till återvinningsstationen med mjölkförpackningarna. Att måla svanenmärkt både inne och ute är en självklarhet och 1940-talets tryckta annonser för DDT-sprayade tapeter känns både skrämmande och främmande. Allt fler kommuner satsar på kompostkärl och vi energideklarerar våra fastigheter. På TV visas barnprogram som Junk, där leksaker görs om och används på nya sätt, och Miljöhjältar där barnen lär sig mer om återvinning och effekten av vårt sätt att leva.

Den holländska designern Piet Hein Eek var lite av en pionjär när han 2000 lanserade sina möbler av ihopsatta gamla träbitar. Nyligen berättade han på en presskonferens att priset på återvunnit trä skjutit i höjden i hemlandet efter det.

I Kina, som just nu är ett av de länder med störst omflyttning av människor från landsbygd till städer pågår projekt med så kallade smart cities. Det handlar om att bygga städer som på ett så effektivt sätt som möjligt utnyttjar resurser och minskar energiåtgången. Ett annat begrepp som etablerat sig är hållbara städer, det vill säga bostadshus och fastigheter som byggs på ett sådant sätt att energiförbrukningen optimeras. I Sahara pågår projektet Desertec, ett försök att i mycket stor skala utnyttja solen bättre och runt om i världen testas teknik för att ta tillvara vågornas energi.

"Varför slänga möbler som det inte är något fel på?", säger Erik Berglund till vänster. "Undersidan av mitt bord är målat i Piri Piri och resten i Lakrits", säger Felix Freye till höger.

”Varför slänga möbler som det inte är något fel på?”, säger Erik Berglund till vänster. ”Undersidan av mitt bord är målat i Piri Piri och resten i Lakrits”, säger Felix Freye till höger.

Listan kan göras lång på exempel som talar för att en förändring är på gång. Samtidigt möts vi av ständiga rapporter om klimatförändringar, naturliga resurser som olja och metall sinar, regnskogar skövlas, djur- och växtarter försvinner och havsbottnar dör. Går det att hejda denna utveckling och gå mot en mer hållbar livsstil?

– Vi måste tro på vår förmåga att ta oss ur detta. Både utmaningar och lösningar har skapats av människor. Det är förändringar på gång. Under ytan pågår det mycket världen över och det finns en kritisk massa som växer sig allt starkare, säger Niclas Ihrén, hållbarhetsexpert och senior advisor på Respect som hjälper företag med hållbarhet.

Han menar att förändringar följer en s-kurva. Först verkar ingenting hända, sen når man en tipping point när mycket händer på en gång. Någonstans däremellan befinner vi oss just nu. Förvisso slår exempelvis julhandeln fortfarande försäljningsrekord år efter år men en konsumtionströtthet är på uppseglande. Niclas Ihrén pekar på ett antal trender som grundar sig på att utnyttja våra gemensamma resurser bättre och som kommer att växa sig allt starkare. En av dessa är kollaborativ konsumtion som går ut på att samarbeta via internet. Blocket och Ebay är etablerade tjänster. Ett annat exempel är Flexidrive, en sajt där bilägare kan hyra ut sin bil till personer i närområdet.

En annan trend på uppgång är cirkulär ekonomi, en affärsmodell med naturens ekosystem som förebild. Istället för avfall ska restprodukter i form av energi, näring och material användas på nytt. Holländska mattillverkaren Desso som hämtar upp uttjänta mattor hos sina kunder och återbrukar dem i nya är en föregångare.

Skotillverkaren Puma har med sin återvinningsbara kartong ”clever little bag” minskat pappersåtgången med 65 procent.

I färgbranschen har miljömedvetenheten länge varit hög. Alcro är först i Norden med att erbjuda svanenmärkt utomhusfärg och sedan länge har man vattenburna produkter för de flesta ändamål. Ekotrenden växer sig allt starkare och det finns en stor medvetenhet om hur material och tillverkningsmetoder påverkar miljön, enligt Niclas Ihrén. Detta gäller även industridesign och arkitektur som ständigt utvecklas och blir allt mer hållbar när det gäller material, byggnadskonstruktioner och energisystem. På Beckmans har man ett tydligt tänk kring hållbarhet både socialt, ekonomiskt och ekologiskt.

– Hållbar design går som en röd tråd genom allt vi gör. Produktens livscykel från råvara till när den slängs är viktigt. Men det handlar inte bara om hållbar design. Vi måste också ha en social hållbarhet som inte exkluderar människor från olika sammanhang, säger Erik Berglund.

Amanda Karsberg, 23 år. Varför ad.retur: Jag tycker det är positivt med en kampanj som motarbetar slit- och slängkulturen. Jag älskar att restaurera gamla möbler. Mina bästa fyndställen är containrar och soprum. Beskriv din möbel: Dess ytskikt vittnade om en lång historia med flera lager avflagnad färg. Det är då fascinerande att själv få skapa ett kapitel i stolens historia genom att lägga på ytterligare ett lager färg. Genom att jobba med kontrasterande kulörer, en matt vit och en blank svart samt försöka manipulera karmstolens konturer ville jag skapa ett surrealistiskt och fantasieggande uttryck.

Amanda Karsberg, 23 år. Varför ad.retur: Jag tycker det är positivt med en kampanj som motarbetar slit- och slängkulturen. Jag älskar att restaurera gamla möbler. Mina bästa fyndställen är containrar och soprum. Beskriv din möbel: Dess ytskikt vittnade om en lång historia med flera lager avflagnad färg. Det är då fascinerande att själv få skapa ett kapitel i stolens historia genom att lägga på ytterligare ett lager färg. Genom att jobba med kontrasterande kulörer, en matt vit och en blank svart samt försöka manipulera karmstolens konturer ville jag skapa ett surrealistiskt och fantasieggande uttryck.

Att inkludera istället för exkludera människor är något som Niclas Ihrén också är inne på. Han menar att många av de mest framgångrika företagen idag är det just för att de är transparanta kring hållbarhetsfrågorna och att de bjuder in sina kunder att vara delaktiga och hjälpa dem. Detta skapar engagemang och engagemang är nyckeln till ett mer hållbart företagande, livsstil och samhälle.

Även ad.retur är ett resultat av engagemang och en förhoppning om att inspirera till att ta tillvara istället för att slänga. Under hösten 2011 låg de utvalda möblerna uppe för omröstning på Alcros Facebooksida. Vinnare med blev Kajsa Lindström med sitt alfapetskåp.

– Det är så klart jätteroligt att vinna. Men framförallt tycker jag att ad.retur är ett riktigt bra sätt att visa på hur vi kan återanvända möbler. Jag tror att mitt skåp vann för att det har en extra funktion, att man kan spela alfapet eller något annat spel på det.

De tio möblerna som utgör ad.retur har skänkts till Stadsmissionen där de kommer att säljas. Pengarna går in i hjälpverksamheten och möblerna får nytt liv. Tack vare lite färg och kreativitet.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.