Så målar du spaljén

Så målar du spaljén

Förra sommaren byggde vi en spaljé längst ner i trädgården som insynsskydd mot grannarna. Nu vill vi måla den vit, gärna heltäckande. Går det även om det trä som vi byggt i är tryckimpregnerat? Vilka produkter behöver vi i så fall använda?

Sara Johnsson

Det låter vackert med en luftig och grönskande spaljé som insynsskydd snarare än plank eller ett heltäckande staket. Nytt färskt tryckimpregnerat trä innehåller stora mängder med fukt, det är till och med så att man ibland kan trycka ut vattnet genom att klämma på virket. Detta kan stöka till det då virket behöver torka till max 16 procent fuktkvot innan man kan målningsbehandla ytorna. Rådet för att måla på tryckimpregnerat virke är därför att det ska ha fått stå obehandlat i minst en säsong. Så med er spaljé borde det gå utmärkt. Jag skulle rekommendera dig att behandla den med Bestå fönsterfärgssystem för att få en riktigt hållbar och tålig yta. I detta system ingår Bestå impregneringsolja, grundfärg och täckfärg. Färgen är brytbar i alla kulörer så fundera på om ni vill att spaljén ska vara vit eller smälta in bland grönskan.

Alcro_mala_spalje

Några kulörer som fungerar bra mot spaljéns grönska är Alcro Fossil, Dimma och Snö.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.