Ett vackert behov

Ett vackert behov

Det ska smaka gott för både ögat, själen och magen när Johanna Hampf, kreativ chef och grundare av varumärket Potteryjo skapar sin keramik.

 

Väggarna i Johannas show room är målade i Alcros helmatta Apricot Nude. Th: Serien Daisy i kulören Cement, på ett matchande podie i Alcros Sommarregn. Foto: Lina Östling

Det syns att naturen är en tydlig inspirationskälla till Johannas design. Organiska former och mönster smälter samman i perfekt harmoni med funktion och det som Johanna ser som behov just nu på det dukade bordet. Hon skrattar och resonerar kring hur en tallrik bara är en tallrik men ändå inte.

– Det finns en enorm kraft i det som maten gör med oss. Det sociala med mat, det härliga och viktiga i att laga och äta mat. Att få jobba med något kreativt i det sammanhanget är fantastiskt. Så även om det bara är en tallrik så är det inte bara en tallrik, om ni förstår?

Bildtext: Gråa toner på väggarna i Potteryjos showroom i Stockholm. Underst är det målat med Alcros Lunar Grey, överst Silverpil. Foto: Lina Östling

Med bakgrund inom inredning, mode och textil ville Johanna skapa något kreativt för det dukade bordet.

– Keramiken var en produkt som jag saknade mycket i sammanhanget, berättar hon och det var så det hela började.

Tv: Skisserna till Peep- en pipskål i stengods, till höger det faktiska resultatet. Väggen är målad i Sommarregn och podiet i Black Deco. Foto: Lina Östling

2011 startades Potteryjo. Den första serien keramik skapades från ett historiskt mönster Johanna hittat i ett arkiv till en 100-årig fabrik. Hon gav mönstret en personlig tvist och döpte det till Daisy.

– Efterfrågan blev stor och jag blev jätteinspirerad att fortsätta jobba med keramiken, berättar hon.

Naturen och naturliga material, organiska former och färger är stora inspirationskällor när Johanna skissar fram nya mönster. Foto: Lina Östling

Färg, form och funktion går hand i hand. När det kommer till färgsättning på keramiken, förklarar Johanna att det är tack vare glasyren som kulören får sitt djup.

– Kulör är en otrolig tillgång och en viktig del. När man sedan lägger på glasyren så händer det saker, det blir ett djup, nästan tredimensionellt. Formen kommer efter vad jag känner saknas och maten som ska vara på den. Jag attraheras av det mer organiska och mjuka formerna.  Det är en kombination av vem jag själv är och det som ska vara på tallriken. Funktionen till sist, utgår från behovet. Man kan säga att jag gör ett behov vackert, och då är färgsättningen en jätteviktig del, avslutar hon.

Show room: Valhallavägen 124, Stockholm

www.potteryjo.com

Text: Jill Windahl

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.