En oas fri från stress

En oas fri från stress

Familjens önskan om att låta naturen ta för sig även inomhus påverkade både färgsättning och inredning. I första delen av Alcro trends artikelserie om huset vid sjön följer vi med stylisten Therése Larsson i hennes färgsättnings– och inredningstankar.

Vid en stor sjö med egen badstrand ligger det vitputsade huset som Linda Sätterström ritade för fem år sedan. Det naturnära huset bygger på kreativitet och är planerat för gäster och fester. I rum med generösa fönsterpartier är det viktigt att hitta en helhet i färgsättningen som harmoniserar med de färger som präglar omgivningen utanför. I rummen som ligger i anslutning till varandra är det skönt för ögat att välja samma kulör men med olika ljushet. På så sätt håller rummen kontakt med varandra. Den röda tråden i det här huset är det genomgående grå golvet och tanken är att både färgsättning och material ska ha en tydlig koppling till naturen.

Linda menar att platsen för huset passar familjen utmärkt eftersom lugnet kompenserar mot den annars ganska fartfyllda vardagen.
– Miljön med naturen och sjön är så rogivande. Jag och min man arbetar båda i Stockholms city. Den här plasten får oss att andas i vår annars stressiga vardag. Vår omgivning är helt kravlös.

Alcro_helhet

Grå stenplattor ligger i hela huset. För att få rummet att se större ut och för att få ett behagligare och ombonat vardagsrum ligger en stor mjukt matta i halva rummet. Tavlan från Wonderwall är lik naturen i deras omgivning med mossa och skog- en riktig trollskog. En grön nyans från tavlan valdes ut och målades på väggen. Den gröna rutan ger ett djup i rummet. Väggkulör Tallbarr.

När man inreder med neutrala färger ligger det nära till hands att skapa kontraster med hjälp av olika material som sten, trä, betong, skinn och metaller. Färgstarka accenter som är utbytbara kan också adderas för att ge den effekt man är ute efter. Just detta hus har tacksamma stora fönsterpartier, vilket gör att familjen lever nära årstidernas växlingar i både ljus och färg. Bladverkens skiftningar, kala snöbetäckta grenar, regntunga moln och klarblå himmel integrerar hela naturens färgpalett i huset under året.

Det nordiska klimatet har unika färgförändringar, där vinterljuset är betydligt vitare och kallare än sommarljuset. Färgsättningen i huset har anpassats efter dessa skiftningar. De vita väggarna och mörka golven låter naturen, genom generösa fönsterpartier, stå för de unika färgerna. På så sätt blir det ett hem i ständig förändring. Intrycken utifrån bidrar till hemmets helhetsintryck. När det är helt vitt ute, blir alla färger inne mer krispiga och skarpare. På sommaren, glittrar det i hela taket från sjön och solen. Huset ligger 12 meter från vattnet vilket gör att vattnet är väldigt påverkande även inomhus.
Ett sätt att behålla den ljusa och luftiga känslan men ändå ge en viss karaktär, är att måla rummen i olika nyanser av mjukt kontrasterande vita och grå toner som reflekterar och förstärker det naturliga ljuset på ett intressant sätt. I hus med stora fönsterpartier är det viktigt att se på inredningen och färgvalen tillsammans med det som finns utanför fönstret.
Vikdörrarna som är framför matbordet i matsalen kan öppnas upp helt och därmed också sudda ut gränsen mellan inne och ute. För att ytterligare förstärka detta används samma golv ute som inne. Resultatet blir en sammanbindande länk mellan de olika miljöerna.

Alcro_helhet_trapp

Sängen i svartbetsad plywood har Linda gjort. Hon tyckte att ådringen på playwoodskivan var väldigt vacker och att betsen framhäver träets naturliga struktur. Linda ville ha kvar skogskänslan på sänggaveln och använde därför bets istället för heltäckande färg. Innanför entrén öppnar huset upp sig och genom de stora glaspartierna ser man sjön. Trappan, som är centralt placerad i huset, leder ner till suteränplanet, Här möts två naturmaterial som trä och sten. Den genuina trappan i ek är behandlad med bets för att framhäva den matta sköna träkänslan. Vikdörrarna framför matbordet kan öppnas helt för att integrera naturen med rummet.

Smarta tips: helhet

Hitta en inspirationskälla: Har du till exempel naturen som främsta inspirationskälla, hitta kulörer ur naturens färgpalett så får du ett genomgående tema och en röd tråd.
Flera rum i anslutning: Välj gärna samma väggkulör i de olika rummen, men med olika ljushet. På så sätt behåller rummen kontakt med varandra. Golven kan med fördel målas i en enhetlig kulör, för att ytterligare förstärka den röda tråden.
Skapa kontraster genom olika material: När man inreder i exempelvis en neutral färgskala, skapa kontraster genom att tillsätta olika material som sten, trä, betong, skinn och metaller. Addera ett par färgstarka accenter, så betonar du den effekt du är ute efter.

AV: THERÉSE LARSSON  FOTO:MALIN CROPPER

Therése Larsson  
Stylist och inredningsrådgivare, med många års erfarenhet av inredning av olika sorters miljöer och hem. Hon påpekar vikten av att hitta en röd tråd, en inspirationskälla, och att följa den, för att skapa en genomgående helhet i ditt hem.

Läs också Grå golv framhäver inredningen och Sommarstuga blev permanentbostad.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.