Sandsten är månadens kulör i april

Sandsten är månadens kulör i april

Sandsten är månadens kulör i april. Stylist Dennis Valencia, fotograf Fredrik Sweger

Stylist Dennis Valencia, fotograf Fredrik Sweger

En flirt med modernismen

 

I den franska komedin Mon Oncle från 1958 av Jacques Tati får vi en inblick i paret Arpels liv i sin helautomatiserade villa, fylld med uppfinningar och tekniska lösningar. Hemmet är inrett med moderna, avskalade och kulörta möbler i en ljusgrå/-beige miljö. Detta, och modernistisk arkitektur överlag, är en del av inspirationen till Dennis Valencias aprilstilleben i kulören Sandsten

– Inspirationen kommer från modernistiska skulptörer, såsom Henry Moore, Constantin Brancusi, Jean Arp och Barbara Hepworth, och från de framtidsvisioner många hade under sent 50-/ tidigt 60-tal. Hur allt skulle vara så effektivt, ljust, avskalat och modernt, och så blev det nästan lite väl modernt och avskalat. På gränsen till omänskligt i vissa fall. Men jag gillar det avskalade, organiska och modernistiska. Gärna i kombination med någon kulört detalj, säger Dennis.

Väggen målad i den varmt beiga Sandsten och i den syrligt gula Grape

Sandsten är mild och tillbakadragen, hämtad från familjen kulörer som är inspirerade av naturmaterial.

– Kulörer från den naturliga färgskalan skapar en harmonisk bas utan att kräva för mycket av uppmärksamheten och funkar som bas till de flesta kulörkombinationer, säger Alcros färgexpert Yvonne Karlsson.

Podiet är målat i den kalla beige-gråa Fajans, isigt blåa Is och mörkgröna City duck

– Jag har alltid varit lite extra svag för organiska former i mjuka färger som flirtar med modern retro. I en hemkontext känns det som att beige passar i alla rum, och det kanske kan vara ett alternativ till det helvita, säger Dennis.

Sandsten får liv tillsammans med andra bruna och beiga kulörer från den varma skalan, och kombinerat med naturmaterial som mörka träslag, korg, krispigt vitt och krom blir den elegant och stilfull. Mörkt blå kulörer är också vackra tillsammans med Sandsten.

– Den är lika vackert beige inne som ute. En mångsidig baskulör inomhus och vacker ljus utomhus, säger Yvonne.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.