En dramatisk entré

En dramatisk entré

Stilren svärta som för tankarna till sammet snarare än trä. Den svartmålade trappan lyfte hela huset och gav entrén en effektfull inramning.

Alcro_pa_trappen

En svartmålad trappa ger karaktär åt det svartmålade huset.

Entrén är återhållsamt elegant. Den svartmålade trappan står i skarp kontrast till det vitputsade 1930-talshuset.
– Huset som vi köpte för fyra år sedan är ett trähus från 1938. Med hjälp av en arkitekt lyckades vi få ner våra tankar och önskemål på papper. Därefter följde över ett halvår av renovering, tillbyggnad och påbyggnad, berättar Yassin Eriksson, som bor här tillsammans med sin familj.
Hon och hennes man tycker om det enkla och svartvita, en stil de på olika sätt utvecklat både interiört och exteriört.
– Vi är väldigt svartvita av oss med vita väggar och vita furutiljor interiört. De flesta kulörer i inredningen går i dova toner. Vi väljer istället ut enstaka färgklickar på utvalda accessoarer. Vår smak är minimalistisk med en förkärlek till öppna och ljusa ytor. Medan vår interiör går i en mer modern stil har exteriören fått behålla en äldre stil. Det ser man framför allt på entrén och taket, fortsätter hon.
Även exteriören har alltså fått präglas av svart och vitt, och man valde att måla om trappan från brunt till svart.
– Vi målade till en början trappan i en mörkbrun ton men det kändes inte helt rätt. Med vår vita puts och de svarta takpannorna blev svart ett naturligare val och vi målade om redan året därpå. Vi var lite oroliga inför ommålningen. Vi tänkte att det kanske skulle bli för stora kontraster men vi blev jättenöjda med resultatet, kon­staterar hon.

Att tänka på. Trätrappor utomhus utsätts för stort slitage och det kan vara svårt att få färgen att hålla länge. Målar man sin entrétrappa i trä får man räkna med att ytan med tiden kommer att bli sliten. En vackert sliten trätrappa kan bidra med en fin patina och ge huset en unik och personlig karaktär.

STYLING: ANNA HÄNSTRÖM  FOTO: KLAS SJÖBERG

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.