Dukat för midsommar

Dukat för midsommar

Sommarens trevligaste högtid stundar med god mat i gott sällskap. Gör din finaste dukning på hemsnickrat bord med tillhörande bänk, några udda stolar, en gammal körsbärslåda och blandat porslin. Och lite Alcro träolja förstås.

Midsommar dukning med möbler som behandlats med Alcro träolja

Hitta en härlig brygga att ställa dina möbler på. Möblerna ovan är behandlade med Alcro träolja. Duka med olika glasflaskor som vaser och plocka blommor ur dikeskanten. Foto: Lina Östling

Gör ett besök på brädgården och inhandla ungefär fem brädor beroende på hur brett du vill ha ditt bord. Det bästa är att sätta reglar i form av ett z under och fästa brädorna i det. Bänken görs lika lätt av plank och lägre benbockar.

Stol behandlar med pigmenterad träolja med kulören Brunsvart från Alcro

Stolen behandlades i första strykningen med pigmenterad träolja i kulören Brunsvart. Till andra strykningen användes genomskinlig träolja, för att pigmentet inte ska färga av sig. Pynta stolen med blommor på ståltråd som enkelt fästs fast i ryggstödet. Foto: Lina Östling

Om du vill ha möblerna ute över säsong, välj gärna Alcro träolja som behandling. Träolja tränger djupt ner i virket och ger en vattenavvisande behandling som motverkar uttorkning och minskar uppkomsten av torrsprickor.

En fin dukning handlar ofta om att ha lite fantasi och att ta vad man har. Vackra gamla assietter hittas på loppis eller på second hand. Och det gör inget att du blandar, tvärt om, det blir levande och härligt. Låt kaprifol eller annan slingrig blomma leta sig genom tallrikarna.

Den oljade ytan på skivan blir fin och samtidigt vattenavvisande.

Den oljade ytan på skivan blir fin och samtidigt vattenavvisande. Här är det dukat med udda porslin, linneservetter pyntade med hampasnöre och några sommarblomster. Foto: Lina Östling

Använd blommor som dekoration till din midsommardukning

Ståltråd och det som finns i dikeskanten ger en fin krans. Resterna fäster du som dekoration på glasen. Foto: Lina Östling

Lycka till med din dukning. Den pigmenterade oljan går att få i flera olika kulörer. Besök din närmaste Alcroåterförsäljare för råd och tips. Trevlig midsommar!

Text och styling: Jill Windahl

Originally posted 2018-06-15 10:59:53. Republished by Blog Post Promoter

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.