Design med dynamik

porträttet

Design med dynamik

På Note Design Studio är alla är lika viktiga. Tillsammans blir de större, starkare och bättre. Målet att bli världens bästa designstudio sägs med ödmjukhet och är en drivkraft att utvecklas och älska det du gör tillsammans med dina kollegor, menar Daniel Heckscher.

Sju trappor upp i en gammal industrilokal i Hammarby sjöstad sitter en av Sveriges just nu mest uppmärksammade designkollektiv, Note Design Studio. Under vintern utsågs de till Årets designer av både Residence och Elle Decoration.
– Det är helt otroligt! Tidigare har vi knappt varit nominerade i några tävlingar och så vinner vi två med någon månads mellanrum. Årets designer är det finaste du kan bli, säger Daniel Heckscher, inredningsarkitekt och en av studions åtta medarbetare.

Daniel Heckscher på Note Design Studio.

Tillsammans med danska Menu samt tre designstudios till har Note Design Studio tagit fram ett antal handgjorda objekt i ett utvecklingsprojekt i Nepal. Syftet med projektet är att hjälpa kvinnor till arbete med bra villkor. Den vackra asken i form av ett hus ingår i en serie av papphus i olika kulörer och storlekar.

Ljuset flödar in genom de stora fönstren. Det är högt i tak både bokstavligt och bildligt. Kontoret andas glädje och öppenhet.
– Vi är ett gäng ivriga humanister här och när det kommer till det kreativa är vi en helt platt organisation. Vi är ett ego och en hjärna. Tillsammans blir vi större, starkare och bättre. Alla är lika viktiga. Den bästa idén i ett projekt är också den vi rullar på, det har ingen be­tydelse vem som kläckte idén från början. Internt är
vi faktiskt helt prestigelösa vilket funkar och jag tror det är en av grunderna till att det går så bra.
Note Design Studio rör sig fritt mellan produktdesign, arkitektur och grafisk form. Uppdragen täcker in allt från industrier och stora fastighetsbolag till privatpersoner och egen design. Oavsett hur uppdraget ser ut börjar det med ett kreativt samarbete.
– Alla i gruppen är så klart olika individer, med olika talanger och intressen. Visst blir det livliga diskussioner och visst kan stressnivån vara hög. Men vi ger och får så mycket av varandra som grupp. Mina kollegor är fantastiska och de gör mig bättre.
Det finns en trygghet i att jobba tillsammans, något de alla sätter stort värde på.
– Alla här är i olika faser i livet med allt vad det innebär. Vi jobbar i olika projekt. När vissa är stressade är andra lugna. Den här dynamiken är väldigt bra för då kan den som är lugn säga att ”nu släpper vi allt och tar ett glas vin” till de som är stressade. Jobbet är en otroligt viktig och stor del av våra liv och vi är lite som en familj här. Vi stöttar och utmanar varandra. För oss är det viktigt att få bort prestationsångesten. Det ska vara lustfyllt att jobba.

Han berättar vidare att studion för cirka fem år sedan tog ett strategiskt beslut om att ”bli världens bästa designstudio”.
– Det är en drivkraft för oss och vi säger det med stor ödmjukhet och respekt för det är ju inte en mätbar målsättning. Men det för oss framåt oss och gör oss bättre. Det handlar inte bara om att tjäna pengar utan att göra det man älskar och brinner för tillsammans med sina kollegor.
Att på kort tid utses till Årets designer inte en utan två gånger kan ses som ett bevis på att det hårda arbete som kommer av den högt satta målsättningen faktiskt fungerar.
– Det är fantastiskt och vi är väldigt glada och stolta. Men det betyder inte att vi lutar oss tillbaka. Nu växlar vi upp istället. Vi tycker själva att vi bara är i början av vår resa och har otroligt mycket kvar att ge.
Utmärkelsen från Elle Decoration innebär även en nominering internationellt.
– Alla våra idoler är nominerade där. Och så vi! Det känns otroligt stort att hamna i det sammanhanget redan nu.

Alcro-Daniel-Heckscher-1

Note Design Studios kontor ligger sju trappor upp i en gammal industrilokal i Hammarby sjöstad.

På tal om rätt sammanhang var det precis vad Daniel kände när han klev in på kontoret första gången 2011. Privat löste livets stora händelser av varandra. Ny kärlek, första barnet, examen från Konstfack samt en rad uppdrag parallellt med totalrenovering av familjens drömvilla i skärgården.
– Efter examen satt jag hemma och jobbade. Sen hyrde jag in mig hos en musiker och efter det en konstnär. Men det gav inte den inspiration och det sammanhang jag sökte. Istället satt jag och frös i en sunkig ateljé och längtade efter något mer. Så ringde Kristoffer (Fagerström reds. anm.) och frågade om jag ville börja här på Note. När jag kom hit kände jag att jag hittat det som jag letat efter.
Här fann han sin plats bland likasinnade kreatörer i en inspirerande miljö som passade hans sinne och sätt att jobba. Självständigt och färgstarkt, med stark drivkraft att utveckla branschen.
– Det krävs livserfarenhet för det här yrket. Att du gjort misstag, rest, sett världen och fått en förståelse för andra kulturer, religioner och sätt att leva. Det tillsammans med en bra portfolio är det som räknas, inte att du har ett långt cv. Jag ångar inte att jag väntade med att satsa på det här.

För även om intresset för färg, form och arkitektur alltid har funnits tog Daniel ett par andra vägar i livet innan han hittade rätt. Som liten ville han ha färgglada väggar med mönster och struktur, han färgade själv sina kläder och syslöjd var ett favoritämne i skolan. Istället för en beklädnadsteknisk gymnasieutbildning föll valet på ekonomi som följdes av jobb inom bank, finans och event.
– Det var när jag jobbade som projektledare på en eventbyrå som tanken på att byta inriktning kom. Vi skapade olika miljöer för våra kunder och ofta kändes det själsligt dött att lägga så mycket tid och pengar på en miljö för en dag eller kanske en veckas event. Jag ville skapa något mer bestående.
Han tog ett antal kurser för att få ihop en portfolio och sökte sedan till Konstfack och Arkitekthögskolan.
– Egentligen hade jag ingen aning om jag kunde eller var duktig på design. Men jag hade en känsla av att det fanns något där som jag ville satsa på. Jag blev otroligt besviken när jag inte kom in på någon av utbildningarna. Samtidigt kände jag mig gammal och bestämde mig för att söka något annat, jag hade inte tid att vänta och söka om igen. Istituto Europeo di Design i Milano hade precis startat en internationell treårig utbildning som jag sats­ade på istället. När jag väl började kände jag att det var helt rätt och det gick väldigt bra.
Framgången i Italien och de uppdrag han hade redan under studietiden gav honom självförtroendet att söka till Konstfack igen.
– Jag var lite bitter när jag väl kom in på Konstfack för att jag inte hade kommit in från början. Men en lärare sa till mig att jag skulle se fördelarna i att ha båda utbildningarna. Italienarna är mer hardcore design och processdrivna än Konstfack som är mycket friare och mer konstnärligt. Idag är jag är väldigt glad att jag har båda delarna. Flera av mina kollegor här på Note har också dubbla utbildningar.

Daniel Heckscher

När Daniel Heckscher klev innanför dörrarna på Note Design Studio för fem år sedan kände han att han hittat det kreativa sammanhang som han letat efter.

Såväl Daniel som Note Design Studio har gjort sig kända för att våga satsa på kulörer i en bransch som generellt sett går mest i svart, grått och vitt.
– Jag har aldrig förstått det där med att allt ska vara svart och vitt. Hela livet är ju färgstarkt, naturen är en oändlig variation av kulörer. Varför ska våra hem då vara vita? Dessutom gör ju kulörer en massa saker med oss rent psykologiskt och påverkar hur vi mår. Jag ska inte säga att jag ogillar vita väggar, men det finns ju så mycket annat.
Han märker att trenden faktiskt har börjat vända och att allt fler glädjande nog vill få in mer kulörer i tillvaron.
– De som hör av sig till oss vet vad vi gör och att vi jobbar mycket med kulörer. De skulle bli besvikna om vi presenterade något som var bara vitt och svart. Men självklart handlar det inte bara om att kasta in kulörer. Det krävs en känsla för att kunna skapa rätt färgpalett i ett sammanhang. Överhuvudtaget handlar mitt och vårt arbete om att hjälpa uppdragsgivaren att skapa den känsla som en miljö ska ha.
När Daniel för ett par år sedan inredde sin nya lägenhet fick den otroligt mycket uppmärksamhet just för att han vågade satsa på kulör fullt ut.
– Det blev som en experimentverkstad. Jag hade en hypotes om att ingenting fick vara vitt. Men när jag skulle lägga in det fiskbensmönstrade klinkergolvet i hallen fick jag bara tag på vitt. Det kändes ändå som att jag bröt mot inredningskonventionerna för det är ju ingen vettig människa som lägger ett vitt golv i hallen, i synnerhet inte när du har småbarn. I övrigt är det mycket rosa och blått. Rosa för att fasaden är rosa och för att det är min dotters favoritkulör, blått för att vi hade mycket blått i villan och jag ville att barnen skulle känna igen sig. I ärlighetens namn vet jag inte om de tänker på det så mycket men det känns bra i mitt huvud, säger Daniel med ett leende.

För Daniel handlar en stor del av arbetet om att vara ute i olika sammanhang och träffa människor. Att aktivt söka upp situationer som kan utveckla både honom och företaget.
– Var vill vi vara, vilka vill vi jobba med och vilka projekt vill vi ha? Vi har jobbat jättehårt för att komma hit där vi är idag, vi väntar inte på att saker och ting ska hända. Jag säger som Ingemar Stenmark sa en gång: ”Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag.” Så är det. Precis som kroppen mår bra av att röra på sig mår hjärnan och hjärtat bra av att utvecklas och utmanas. Det är min drivkraft. Att aldrig fastna i något, att ständigt lära mig nya saker, utmana mig själv och vara modig i mina beslut och våga satsa på det som känns lurigt.
Inspirationen hämtar han i livet utanför. Och precis som han professionellt gillar att utmana sig själv och testa gränserna gillar han att kasta sig ut i pisten, surfa på vågorna och köra mountainbike.
– Jag är ganska ostrukturerad som människa, vill mycket och är otålig. Utmaningen är att ha balans mellan den där otåligheten och att bara stanna upp i stunden. Att njuta av det som finns i min närhet, av livet, att barnen är friska och mår bra.
Att se det vackra i det som är nära är också en grundfilosofi som han fick med sig första veckan på skolan i Milano.
– Vi hade en föreläsning i konsthistoria med en amerikansk konstnär som gjorde helt fantastiska konstverk och installationer med hjälp av skuggor. Det handlade om att se det vackra i sin närhet, att inte göra allt så komplicerat. Ibland när jag kör fast i ett projekt brukar jag tänka på det, på vad som är vackert i min närhet. Det kan vara något visuellt eller något som någon gör. Det är en otroligt bra tanke som hjälpt mig att komma vidare och hitta ny inspiration.

Daniel Heckscher på Note Design Studio

Stolen Figurine är designad för svenska möbelföretaget Fogia. Den presenterades på möbelmässan i februari 2016.

Daniel Heckscher

Familj: Sonen Otis 7 år och dottern India 5 år.
Gör: Inredningsarkitekt på Note Design Studio.
Bor: En färgstark lägenhet i ett 1980-talshus i Neglinge, Saltsjöbaden.
Bakgrund: Utbildad vid Istituto Europeo di Design i Milano, på Konstfack i Stockholm och Konstindustriella högskolan (nuvarande Aalto-universitet) i Helsingfors. Jobbade tidigare inom bank, finans och event.
Gillar: Modiga och ärliga människor. Och omhändertagna miljöer, det vill säga platser som du känner att någon har brytt sig om och gett kärlek till.
Ogillar:
Försöker att undvika att ogilla saker men jag tycker genuint illa om småsinthet, inskränkt flockbeteende och hotfullt agerade, det finns inget berättigande i det.
Livsmotto: Lämna varje situation eller plats lite bättre än den var när du fann den. Städa upp efter dig mer än du behöver, låt inte en konflikt växa sig ännu större. Var förändringen och inspirationen.
Drömprojekt: Ett hotell, en liten bergshytta, i Alperna.
Det visste du inte om mig: Att jag har varit med i gymnastikungdomslandslaget och jobbat som gymnastiktränare i 15 år.
Favoritplats: Att stå på toppen av ett berg, blicka ut över snön och veta vad som väntar. Jag älskar att åka skidor, du tröttar ut dig själv både fysiskt och mentalt, är ensam med dina tankar.
Gör helst en ledig dag: Sover! Nej men jag försöker att bara landa. Det är svårt för jag gillar att göra saker, både ensam och med barnen. Jag åker skidor, surfar och cyklar. På senare år har jag börjat med meditation och yoga för att hitta en balans mellan drivet och att bara vara.

TEXT: PETRA ALEXANDER  FOTO: KLAS SJÖBERG

 

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.