Första advent: DIY med Starwoman

Första advent: DIY med Starwoman

Under fyra fredagar fram till jul kommer jag att ger er mina finaste julpyssel. Jag älskar att sätta min egen prägel på julen och det går verkligen att göra med små och enkla medel. Låt kreativiteten flöda.

starwoman_pyssel1_bild1

Den ljusgrå krukan är målad med Alcro Rökgrå och den mörkare grå krukan har målats med Alcro Grafit.

På söndag är det första advent. För mig är december den stora pysselmånaden där man får tid att måla, sy och göra det extra hemtrevligt och mysigt i mörkret. Inför varje advent fram till jul kommer jag att bjuda på utvalda DIY-tips som ni kan ägna er åt för att ge julen extra stjärnglans.

Att förändra saker med färg är både enkelt och går relativt snabbt. Det är egentligen bara den lilla torktiden du har att vänta på mellan strykningarna, annars är det bara att köra på och låta kreativiteten flöda efter tycker och smak.

Lagom till första advent har jag valt att förändra helt vanliga, ganska tråkiga, terrakottakrukor som går att  hitta i blomsterhandeln för några tior, till mer personliga krukor i tre olika nyanser. Jag tycker att de gifter sig väldigt fint med varandra men funkar också var och en för sig.

starwoman_pyssel1_bild-2

Den blå krukan i mitten är målad i brågröna kulören Oktan och sedan droppmålad med Alcro Metall dekorfärg i kulören Mässing. Samtliga krukorna står på fat som också är målade i kulören Mässing. Samtliga krukor är målade i den helmatta färgen Alcro Pashmina.

Du behöver:

– Krukor
– Färg
– Pensel

Så här gjorde jag:

Jag strök först ett lager färg, lät det torka ordentligt och så gjorde jag om proceduren ytterligare en gång. Efter det mera torktid. Faten är målade på samma sätt.

På den blå krukan så ”droppmålade” jag även med mässingsfärg för att få en lite ”strålande” effekt. Det är enkelt, ställ bara krukan upp och ner, ta färg på penseln och sätt penseln där du vill att färgen ska rinna. Låt det sedan torka ordentligt innan du börjar att använda krukan.

När det kommer till kulörval är det viktigt för mig att allt smälter in och har en röd tråd som passar i vårt hem. Därför utgick jag först från olika gråtoner som jag tycker är vilsamt för ögat, och snyggt ihop med mässing. För att det inte skulle bli alltför trist och förutsägbart så valde jag den glada grön/blå kulören Oktan på den tredje krukan. Den piggar upp i vintermörkret. Att jag valde att måla krukor är att det är något jag använder mycket hemma, har många fönster och avställningsytor i hemmet som jag gärna pryder med blommor och växter i fina krukor.

FOTO OCH TEXT: ANNA ÅBERG

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.