Dags för Formex 2014 – mötesplatsen för nordisk design

Dags för Formex 2014 – mötesplatsen för nordisk design

På onsdag är det äntligen dags att få se höstens och vinterns kommande trender på Formex. Då delas också designpriset Nova ut till årets nordiska formgivare. Alcro trend har pratat med Mattias Stenberg, 2013 års Novapristagare.

Alcro_Mattias_Stenberg

Mattias Stenberg, formgivare och grundare av Studio Vision A & D. Till höger pallen Carry on Seat.
– Carry on Seat är framtagen för offentliga miljöer tillsammans med producenten Offecct. Charmen med det är att den får ett liv bortom mina tankar när andra väljer material och kulör, säger Mattias.

Mattias Stenberg är civilingenjören som efter tolv år av strategiarbete, produktutveckling och produktplanering i både Sverige och USA bestämde sig för att öppna en egen designbyrå med fokus på två saker: arkitektur och produktformgivning.
På bara tre år har han fått stort genomslag, framförallt med lampan Demi lamp för Design House Stockholm och pallen Carry on Seat som är speciellt designad för offentliga miljöer.
– Jag utgår alltid från ett koncept och jobbar med olika frågeställningar. När det gäller Carry on seat till exempel började det med tankar kring hur vill vi sitta och hur ska pallen användas. Det handlar om problemlösning och funktion. Ibland börjar jag med materialet och låter det styra vilken produkt det blir i slutändan. Jag kan bli förälskad i ett material, i dess unika egenskaper och möjligheter.

Alcro_Mattias_Stenberg_produkter

Bänken Plymå och skålen La Pomme från 2014 Foto: Nola industries, Anna Kjernsvik

När det kommer till färg och form strävar Mattias hela tiden efter att jobba visuellt reducerat och låta materialet ta plats. Formen kanske får backa och bli enklare utan att för den skull vara minimalistisk. Han jobbar gärna med mycket detaljer men helheten ska vara lugn.
På frågan om hans bakgrund som ingenjör märks i formgivningen svarar Mattias att den framförallt har gett honom ett mod att våga jobba med vissa mekaniska inslag.
– Formgivning och arkitektur kräver lika delar gestaltning och problemlösning. Jag har tre roller: konstnär, problemlösare och strateg. De två sistnämnda har jag med mig från tidigare jobb och de hjälper mig i mitt arbete men påverkar inte hur jag formger.  Istället är det vardagliga intryck på gatan som en röd baklykta på en bil, en blå container, ett dörrhandtag och hur olika material som trä och sten möts som ger bränsle åt mina tankar. Jag försöker ta dessa visuella uttryck ur sin kontext och applicera på det jag skapar.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.