Bli en pärla på dukning

Bli en pärla på dukning

Dukning handlar om en sak – att få det hemtrevligt. Och då gäller det framförallt att gå på känsla. Skippa tankar om att allt måste matcha, det går att ha olika färger och olika typer av porslin. Här är keramikern Mikaela Willers sex bästa tips!

Skippa duken, låt porslinet och gästerna stå för prakten!

Röda tråden gör under för dukningen, den fixar du enkelt genom att låta alla tallrikarna gå i samma färg eller form, då kan ljusstakar och vaser ståta i olika färger.

Gruppera i tretal, det gör att du kan ha mycket på bordet utan att det blir rörigt. Tre ljusstakar ihop i grupp och gärna tre sådana grupper eller om du väljer att istället ha tregrupper av olika vaser i olika storlekar.

Slösa med blommor – det ger liv åt dukningen, överraska med en stor kruka eller fyll en vas med höstens vackraste blommor.

Vägra fulsakerna! Duka med det du gillar, plocka bort alla saker som du tar fram för att du tror att du måste (och har du fått en ful skål, ställ bara fram den när just givaren är på besök – annars in i skåpet med den!).

Fransk servering ger vila åt värden. Då ställs alla rätter fram samtidigt, efterrätt som varmrätt som förrätt – fördel, du kan sitta under hela middagen och börja med det godaste om du vill!

Alcro_dukningstips

Duka med det du gillar och slösa med blommorna, det är några av Mikaela Willers dukningstips.

Läs mer om Mikaela Willers i Mikaela Willers passion för form.

Mikaela Willers
Ålder: 47.
Gör: Keramiker. Mikaela har produktion i sin egen verkstad i Vikarbyn, i Nittsjö, i Keramikfabriken i Skåne, i Litauen och planerar nu att starta produktion i England.
Familj: Pojkvän, och barnen Wille, 13 och Erik 8.
Bor: I Vikarbyn i Dalarna.

TEXT: HANNA NORLIN FOTO: ANDERS ROTH

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.