Blått vemod skapar djup

Blått vemod skapar djup

alcro_blatt

Blått är en färg som skapar djup i din trädgård.

Varför diggar alla blått? I naturen tar den stor plats men är samtidigt sparsmakad. Blått betyder vackert väder och salta bad, vilket är extra attraktivt för oss arma nordbor, samtidigt som den ger en exklusiv känsla, eftersom den i blomform är ganska sällsynt i naturen.

Blått är till skillnad från rött, som alltid slår klackarna i taket, lite deppig, eller i alla fall vemodig. Tänk bara på bluesen. Blått har också en enastående förmåga att skapa djup i en trädgård. Plantera eller placera något blått längst bort så förlängs avståndet markant.

Jag älskar lavendel. Bara för att du kan ha så många utan att det blir tokigt. Låt lavendeln bli trädgårdens karaktärsväxt och plantera den överallt där solen skiner. Det får åtminstone mig att tänka på Medelhavet.

alcro_lavendel

Ett hav i form av lavendel.

En ny åkomma för mig är hungern efter clematis. Blåa clematisar. Jag har aldrig varit speciellt vass på just clematis. Nu har jag förälskat mig i senblommande blå skönheter som blommar på årsskotten, klipps ner på våren och därför inte blir så expansiva. Åkomman tog fart när jag sprang på en Clematis Rouguchi i en trädgård i Hälsingland. Det hade regnat och klockorna hängde droppigt våta i ansiktshöjd. Och sedan fanns där en till: Clematis Blue Angel. Om den förstnämnda var lite blyg så tog den här för sig i solskenet.

alcro_cleamatisr_ringblomma_daggsalvia

Favoriter i form av clematis, ringblomma och daggsalvia.

Till sist. Blått tillsammans med orange är enastående vackert. Min absoluta favoritkombination är ringblomma tillsammans med daggsalvia. De trivs helt enkelt ihop, trots, eller just därför att de ligger längst ifrån varandra i färgcirkeln. Fru Orange är trädgårdens verkliga exhibitionist och ropar: ”Titta på mig”. Åt detta ler Kusin Blå och känner sig inte fullt så deppig.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.