Betsat bord

Betsat bord

Istället för att köpa sig ett nytt matbord gjorde Amelie Grönholm sig ett eget i plywood och med färdiga benbockar. För att få en skön patina använde hon olika kulörer av träbets.

– Både jag och min sambo gillar trä väldigt mycket och vi hade bestämt oss för att vi ville ha ett träbord. Vi började med att spåna på olika idéer och hittade ett jättesnyggt bord på nätet som var byggt av gammalt virke färgsatt i olika nyanser. Men vi kände att det blev både för svårt och skulle ta för mycket material. Både jag och Jonna är lite otåliga av oss, skrattar Amelie.

alcro_betsat_bord_2

Skön blandning: Olika glödlampor utan skärm, samt mässingslampa från House Doctor. Bland stolarna finner vi Ikea-original från 60-talet. Foto: Andrea Turander.

Så föddes i alla fall idén att man skulle kunna skapa mönster på en bordskiva, utan att ha massa olika plank. Träbets var det alternativet de kom fram till skulle passa bäst.
– Mönstret fick vi genom att tejpa de olika formerna med maskeringstejp. Vi lekte med olika mönster på skivan och när vi bestämt oss la vi på bets i olika nyanser. Det viktigt att komma ihåg att om man vill ha raka linjer i sitt mönster måste betsen få torka helt innan man tar bort tejpen och målar nästa ruta.

alcro_betsat_bord_3

Foto: Andrea Turander.

När allt var färdigbetsat slipades ytan en gång, därefter lackades den för en att få en mer tålig yta. Borsbenen är benbockar från Ikeas PS-kollektion, i kopparfärg. Modellen av bordet är ganska nätt, ett resultat av att de jobbar med plywood som material. En spännande detalj i skivan är en nersänk koppardel.
–Eftersom bordet är gjort i plywood var det väldigt lätt att ta bort ett lager trä, med hjälp av ett vanligt stämjärn. På sikt vill jag även göra egna bordsben till, tänk vad coolt det skulle vara att rita sitt egna stativ, avslutar hon.

alcro_betsat_bord_1

Foto: Andrea Turander.

I det kommande numret av Alcro trend, nummer 1 2015, kan du även läsa om Amelie Grönholms väggar av plywoodskivor som hon betsat med träbets. Idén fick när hon gjorde matbordet.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.