Barnasinnet i behåll

Barnasinnet i behåll

De spraymålade ansiktena är enkla för att lämna något osagt till betraktaren. Men budskapet är alltid detsamma: tro på dig själv och det du gör. Konstnären Lisa Rinnevuos tavlor hör inte till någon -ism. De är Lisa-tavlor helt enkelt. 

Dagdrömmare, storstadsbarn och framgångsrik konstnär. I över tio år har Lisa Rinnevuo varit en starkt lysande stjärna på konstnärshimlen. Hennes karaktäristiska spraymålade ansikten, ofta utan näsa och mun, är enormt uppskattade och tavlorna säljs slut inom en halvtimme så snart hon har vernissage. För det är många som vill ha en Lisa-tavla på väggen.
– Mina tavlor har aldrig passat i någon -ism och det vill jag inte heller. Jag vet aldrig var jag är på väg och jag jobbar inte med några skisser. Därför blir mina tavlor alltid äkta. Det jag vet är att jag vill ha ett enkelt uttryck och inte överjobba figurerna. Däremot kan jag lägga jättemycket tid på bakgrunden där jag jobbar mycket med lager på lager för att få rätt känsla i bilden. Men när det gäller figurerna får de gärna kännas lite halvklara för att lämna något osagt till betraktaren.

Alcro_Lisa_Rinnevuo

”Det som är så roligt med spray är att färgen gör lite som den vill, jag kan inte riktigt bestämma hur det ska bli.”

Ofta börjar Lisa med att skriva något på målarduken. För texterna i tavlorna är lika viktiga som figurerna. Men om hon gör en ram av text så kommer den sist.
– Då tar jag ett steg tillbaka och tittar på tavlan för att se vilken känsla figuren förmedlar. Om den ser ledsen ut skriver jag något positivt för att skapa en kontrast. Ibland skriver jag bara för mig själv och något jag behöver höra just då.
Det är något lekfullt över Lisas tavlor, vilket hon själv håller med om. Hon blir också glad av att titta på sina tavlor och berättar att om hon inte tyckte det hon gör är bra så skulle hon inte hålla på med det här. Att andra människor gillar hennes tavlor är en bonus och hon känner sig otroligt ödmjuk inför det faktum att hon kan försörja sig på sin konst.
Att det blev just ansikten var inget hon hade planerat, det bara blev så.
– Så här i efterhand tror jag att det är för att jag inspireras av personligheter. Oftast målar jag ingen mun, för då blir det så tydligt vad figuren ska förmedla. Nu ligger det mer i betraktarens ögon att avgöra figurens sinnesstämning. Folk gillar mina figurer och jag gillar dem också. Ibland målar jag en skyline eller en lotusblomma men jag återvänder alltid till figurerna. Jag har själv svårt för pretentiös konst och att folk slår knut på sig själva för att överträffa varandra. Skulle jag vara pretentiös skulle min själ försvinna och min konst kännas oäkta. En av de finaste komplimanger jag kan få är när folk säger ”Jag kan ingenting om konst, men jag älskar det du gör”.

Alcro_Lisa_Rinnevuo_2

Det händer att hon får frågan om hennes tavlor är självporträtt och en del undrar varför hon bara ritar tjejer. Men det är androgyna figurer och det ligger i betraktarens ögon att avgöra. Lisa menar att det är helt naturligt att figurerna blir mer kvinnliga eftersom hon är tjej.
– Det handlar absolut inte om någon ”girl power” utan mer om en spegling av min personlighet och den jag är. Jag har bra självkänsla och en stark intuition som jag litar på. Att lyssna på insidan har alltid varit viktigt för mig. Att tro på mig själv och välja den väg som känns rätt. Är det något jag vill förmedla med min konst så är det att du ska våga tro på dig själv och det du gör. Att du inte ska bry dig så mycket om vad andra tycker.

Alcro_Lisa_Rinnevuo_7

En bild börjar ofta genom att Lisa skriver på duken.

Just den inställningen är något hon fick med sig under åren då hon bodde i New York, en tid som präglat både henne som person och hennes konstnärskap.
– Där dödade jag Jante och slutade bry mig om vad andra tycker om mig och min konst, säger hon och skrattar. När jag var i New York vågade jag ta mer plats, det är så stort, så höga hus, så många gator, så många starka personligheter och karaktärer.
Varje tavla är en speglig av Lisa själv, hur hon mår och vilket budskap hon vill förmedla både till sig själv och betraktaren. Hon målar bara med kulörer hon gillar för stunden och utrycker sina känslor med kulörer.
– Ett tag var det väldigt mycket rött, nu tål jag knappt rött. På vintern har jag märkt att jag gärna målar mycket grönt och turkost som en längtan efter sommaren. Eftersom varje tavla är en speglig av min personlighet är det svårt att skiljas från dem. Men jag har haft en ritual i alla år som gör det lättare. Inför en vernissage radar jag upp alla tavlorna omkring mig i ateljén sen pussar jag dem och ger dem min välsignelse.

För drygt ett år sedan hittade Lisa äntligen sin drömlokal i ett litet gårdshus på Södermalm i Stockholm.
– Det är otroligt viktigt att vara i rätt miljö när du skapar. Och här känner jag verkligen att jag hittat rätt. Det är inte bara min kreativa oas, utan också min egen plats där jag kan koppla av. Ibland åker jag hit och läser en bok, eller bakar. Och blir det för ensamt går jag bara en promenad i kvarteren häromkring. Ofta äter jag frukost på något kafé i närheten. Jag gillar att sitta och titta på folk och vad som händer runt omkring mig. Jag älskar Södermalm, människorna och de inspirerande miljöerna som finns här omkring.
På en av väggarna i atején hänger en skiss med namnen Pippi Långstrump, Frida Kahlo och Coco Chanel. Tre starka och framgångsrika kvinnor som trodde på sig själva.
– Jag har många förebilder och det här är tre av dem. Gemensamt för dem alla är att de är starka personligheter som vågat stå för det de gör och vågat vara sig själva. Det inspirerar mig otroligt mycket. En annan förebild är Vivian Westwood som jag beundrar för hennes stora miljöengagemang, och för att hon är så jäkla cool och färgstark. Precis så skulle jag vilja vara!

Lisa berättar vidare att hon dagdrömde mycket och ofta lekte själv som barn. Hon kunde gå in i sin fantasivärld när hon ville. En förmåga som hon faktiskt fortfarande har kvar.
– Jag kan sitta på tunnelbanan på väg hem och plötsligt ser jag en bambifigur glimta förbi från min fantasivärld. Jag är lyckligt lottad som har kvar den förmågan! Det finns en riktig värld men också en fantasivärld, vilket berikar mitt liv. Barndomen är så äkta och naturlig. Jag önskar verkligen att fler kunde ha kvar sitt barnasinne som vuxna för det gör livet rikare. Jag har alltid älskat barn och en av mina drömmar är att någon gång öppna en konstskola för barn, för att ta tillvara den där lekfullheten och nyfikenheten.
Längs väggarna i ateljén står färdiga tavlor och andra som bara är påbörjade. På golvet ligger den duk som Lisa jobbar med just nu. Hon har alltid målat på golvet, helt enkelt för att det känns bäst. Kanske har det också att göra med att det var så allting började en gång i mitten av 1990-talet, när hon mest på skoj målade med akvarellkritor på täckpapp på golvet. Av en slump sålde hon två av sina täckpappsverk, vilket sådde ett frö. Sen upptäckte hon sprayfärgen.
– Då blev det runda huvuden och sedan dess har jag målat mina figurer. Jag valde spray för att jag aldrig vågade testa att måla graffiti. Jag brukade stå vakt när mina kompisar målade. När jag väl testade var det kärlek direkt! Jag gillar när det går snabbt och både spray och akrylfärg som jag också använder torkar snabbt. Det som är så roligt med spray är att färgen gör lite som den vill, jag kan inte riktigt bestämma hur det ska bli.

Alcro_Lisa_Rinnevuo_4

Sin egen oas. Här flödar kreativiteten när tavlorna tar form. Men här kan hon också i lugn och ro läsa en bok eller baka när hon behöver en paus från målandet.

Lisa Rinnevuo

Ålder: 42 år.
Gör: konstnär.
Bor: Hägersten.
Familj: sambon Magnus och dottern Eva.
Bakgrund: autodidakt konstnär.
Intressen: laga mat och baka. Rawfood är min grej just nu!
Gillar: att resa, är beroende av nya intryck.
Ogillar: alla typer av orättvisor!
Förebilder: starka personligheter som vågar gå sin egen väg.
Livsmotto: tro på dig själv, lita på det du gör och följ din egen väg.
Det visste du inte om mig: jag är väldigt mörkrädd och tror fortfarande att det kan finnas en zombie under sängen när jag ska sova.
Favoritplats: vid havet eller en sjö. Vatten fyller mig med en speciell känsla.
Gör helst en ledig dag: umgås med familjen. Vad vi gör spelar ingen roll, bara vi är tillsammans.

Tips: Läs hela artikeln om Lisa i Alcro trend nummer 4 2014 som du kan hämta hos din färgfackhandel.

Läs också Lisa om Livet som konstnär!

 

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.