Angenäma altaner

Angenäma altaner

Det har varit en lång vargavinter. Tidigt föll snöflingorna och bäddade in våra altaner i ett vackert vitt täcke. Men nu är det dags att ta oss ur vinterdvalan och med underhåll och färg väcka liv i våra uteplatser. Följ med bakom kulisserna när Alcros vårkampanj skapades.

Alcro_angenama_altaner2

 

Regnet hänger i luften och fotograf Carlos Norlén slänger ett oroligt öga mot himlen.

– Det får regna medan vi äter lunch, sen blir det sol igen, hojtar han.

Han lyckas nästan övertyga sig själv. Tina Hellberg, stylist, springer fram och rättar till en daggkåpa som hamnat snett. Det klickar till i kameran och bilden utvärderas av dem båda. Som team har de i uppgift att skapa bilderna till vårens kampanj för Alcro.

Framför dem står ett stilleben med krukor och vaser uppdukad på en liten vagn laserad med kulören Regndis.

– Jag tycker om lasyrer eftersom man får fram den fina träådringen. Det gör sig så bra med levande växter. Underredet hittade jag hos en vän på Gotland, sedan sågade jag till brädorna och laserade med den här milda fina färgen, berättar Tina.

Hon har flera konstnärliga utbildningar i ryggen och har arbetat i Järna hos antroposoferna och på Rosendals trädgårdar i Stockholm. Förutom sex månader som redaktör för Äntligen hemma har hon sedan 1995 försörjt sig på stylandet och är idag även ordförande för Svenska stylistgruppen.

 

Alcro_angenama_altaner3

Fokus för kampanjen är Alcro Altan lasyrfärg, Mekanlack Aqua och Bestå fönsterfärg, samt rengöringsprodukterna i Delfinserien. Tina Hellberg har fått fria händer. Det finns olika skolor när det gäller att komponera en intressant bild. De vackraste bilderna, menar hon, är de som är vilsamma för ögat. Hon måste alltid göra en avvägning mellan vad som är möjligt för läsaren att själva genomföra och vad som ser snyggt ut på bild.

– I det här fallet vill jag kunna svara ja på frågan om jag själv skulle kunna tänka mig att använda färgerna på det här sättet, och ja det skulle jag verkligen.

Alcro_angenama_altaner4

 

Att väcka liv i din altan kan göras mer eller mindre ambitiöst, men är inte på något sätt svårt. Altanen får ett helt nytt uttryck om den laseras om. Alcros fönsterfärg gör underverk för gamla utemöbler i trä. Den täcker bra och ger en väderbeständig yta med god kulörhållning. Både impregneringsoljan, grundfärgen och täckfärgen är vattenburna, vilket är bra både för den som målar och för miljön. Torktiden är kort, vilket gör att man hinner täckmåla två gånger på samma dag.

Gamla hinkar, krukor och vattenkannor kan bilda vackra stilleben i trädgården. Det mesta som är av metall kan få nytt liv genom att de målas om med Alcro Mekanlack.

Att lasera både väggar och golv, inne som ute blir allt mer populärt. För den som vill lasera sitt trädäck, veranda eller altan finns Alcro Altan Lasyrfärg. I vår lanseras två nya kulörer i färgkartan, Svartek och Björknäver.

Catarina Sandberg-Åström, ansvarig för butikskommunikation på Alcro berättar om nyheterna i färgkartan.

– Vi ser att trenden med att måla sina golv svarta håller i sig, så även trenden att måla fasaden vit, ljusgrå eller svart. Därför blev det självklart att uppdatera färgkartan med just en mörk och en ljus, nästan vit-grå kulör. Det skrivs mer och mer om lasyr i inredningstidningar, det talas om trärena ytor. Konsumenten är kanske inte riktigt där ännu, men jag tror att lasyren är på väg tillbaka.

Dagens utomhuslasyrer är färger med goda egenskaper vad gäller skydd mot uttorkning, sprickbildning och solens UV-strålar. Fördelen med att lasera ytan istället för att använda vanlig olja är först och främst att den laserade ytan håller sig fräsch och vacker längre. På gamla slitna ytor ger behandling med Altan Lasyrfärg ett jämnare intryck utan att helt dölja den variation som finns i träet. Kulörerna i färgkartan är utvalda för att matcha den svenska naturen och ge ett vackert slutresultat.

– Lasyren är en del i hur man kan väcka altanen på våren. Men en vårstädning bör kanske komma först, säger Catarina.

Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikro-organismer och spricker av torka. Men med regelbunden och korrekt behandling kan trä klara sig nästan hur länge som helst. Catarina påminner om vikten av grundarbetet och Delfinseriens tvättprodukter.

– Oavsett vad man väljer att göra med sin altan är rengöringen en viktig del i hur bra slutresultatet blir. Efter en lång blöt vinter kan mögelsvampar ha fått fäste i träet och man ska helst inte vänta med att skura. När möglet är synligt innebär det att mögelsvamparna bitit sig fast, det krävs då starkare produkter för att rengöra.

Alcro_angenama_altaner5

 

I Alcro Altan Lasyrfärgkartan finns idag i 15 olika kulörer, varav två stycken nya.

– Det som är nytt med färgkartan är att vi visar upp kulörerna både på obehandlat trä och på tryckimpregnerat. Det är för att få en mer rättvisande bild, även om vi fortfarande rekommenderar att man alltid provmålar först. Om man laserar ett gammalt trädäck varierar resultatet beroende på hur träet såg ut från början. Är det gamla brädor drar det åt det gråa hållet, är det tryckimpregnerat drar det istället åt det gröna.

Utöver de tekniska fördelarna med lasyren ger det en snygg helhetsuppfattning av huset och uteplatsen. Catarina menar att man kan utnyttja kulörerna i färgkartan på olika sätt.

– Genom att välja en kulör som ligger nära fasadens, blir altanen en mer integrerad del av huset. Annars kan man utnyttja spridningen i färgkartan och välja en ton som ligger en bit ifrån. Då förstärks istället skillnaderna mellan däcket, detaljer, stilleben och själva fasaden.

En gammal hink eller vattenkanna blir som nya med Alcro Mekanlack.

En gammal hink eller vattenkanna blir som nya med Alcro Mekanlack.

Tina Hellberg uppskattar möjligheterna med Alcros produkter och kulörer.

– Det finns så många fina kulörer att välja mellan. Jag uppskattar färgproverna från Alcro Designers inredningskollektion, där är alla kulörerna med. Det blir ett bra hjälpmedel i att smalna av utbudet och hitta fram till den kulör man vill jobba med.

– I det här fallet har jag valt att måla en parkbänk i kulören Oregano och sedan komplettera med detaljer i den svalare Salvia. Kanske tror man att det blir konstigt med gröna möbler i en grön trädgård, men faktum är att grönt är en traditionell trädgårdsmöbelfärg. Det blir väldigt lugnt och skönt och passar in i naturen.

Alcro Altan Lasyrfärg

Den nya färgkartan från Alcro Altan Lasyrfärg är uppdaterad med två nya kulörer, Svartek och Björknäver. Dessutom visar färgkartan resultatet både för obehandlat och tryckimpregnerat trä.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.