3 steg till vackrare uterum

Olja & lasera:

3 steg till vackrare uterum

en korgstol på en vackert laserad terrass

Att lasera eller olja träet skyddar det mot slitage, samtidigt som det framhäver träets naturliga struktur. Både lasyr och olja ger en tålig, vattenavvisande yta, men lasyr ger längre hållbarhet än olja.

Förarbete. Låt nytt trä stå en säsong utan behandling innan du laserar eller oljar. Se till att träet är torrt, fuktkvoten bör ligga under 16 procent, och fritt från färg och fernissa. En fuktkvotsmätare finns hos de flesta Alcroåterförsäljare. Rengör åldrade eller mögelangripna ytor med Delfin Trallrent. Slipa ytan med slippapper och borsta noggrant bort dammet.
Lasera. Tänk på att inte lasera när det finns risk för regn eller dagg inom fyra till sex timmar. Stryk lasyren på en bräda i taget för att minska risken för överlappning och ett ojämnt resultat. Använd gärna en lasyrpadd för enklare arbete och bättre resultat. Stryk en eller två gånger. På kraftigt sugande underlag rekommenderas två strykningar, annars en. Tänk på att antalet strykningar påverkar den slutliga kulören.
Olja. Om du väljer att olja bör temperaturen vara mellan 10 och 25 grader. Olja appliceras bäst med en flat pensel. Stryk rikligt och se till att oljan tränger in ordentligt i sprickor och ändträ. Oljan ska inte bilda pölar. Torka bort överflödig olja med en trasa efter 30 minuter. Olja inte när det finns risk för regn. Torka bort vattnet med en trasa om det ändå skulle regna för att undvika vita fläckar.

Tänk på. Häll inte ut lasyr eller olja i naturen – lämna in den på en miljöstation. Tänk på att träoljor innehåller linolja. För att undvika självantändning bör trasor läggas i vatten eller eldas upp.

Lasera terrassen

STYLING: EMMA WALLMÉN FOTO: ANDREA TURANDER

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.