Hemma hos Alexandra Pascalidou

inredning

Hemma hos Alexandra Pascalidou

Inredaren Pontus Nilvander har skapat en kreativ, inspirerande och lekfull plats för både arbete och socialt liv åt författaren Alexandra Pascalidou.

Inredaren Pontus Nilvander lyckades övertyga Alexandra att lämna de vita väggarna och låta matsalen gå i den gråblå Vreden.

Gråskalor hos Alexandra Pascalidou

Efter att ha bott i samma lägenhet i sju år var det dags för nystart i livet och renovering. Snart engagerades vännen och inredaren Pontus Nilvander – enligt honom själv en uttalad maximalist. Ett stramt och helvitt hem förvandlades med fyra vackra kulörer och fylldes med porslinstigrar, fuskpäls och tapeter i taket. Det är en fredag eftermiddag strax före jul och Pontus skruvar upp de sista armaturerna. Alexandra far runt i lägenheten och slänger tomma förpackningar och packar upp galgar.

– Den största utmaningen med att göra den här inredningen har varit att övertyga Alexandra. Hon har velat att jag ska motivera varenda detalj, säger Pontus och förklarar att han aldrig tidigare haft en uppdragsgivare som ifrågasatt så mycket.

En svag doft av målarfärg dröjer sig kvar i rummen efter att de sista burkarna och penslarna burits ut. Alexandra har krupit upp i en fåtölj. Pontus har satt sig vid det stora matbordet i marmor – ett fynd från grannarnas renoveringsavfall som Alexandra satt på fyra stabila ben. Hon vilar fötterna på ett tungt svart skåp med mässingsbeslag där lampor som en gång tillhörde Harry Schein skänker ett mjukt ljus över rummet.

För att behålla rumsindelningen är vardagsrummet målat i Cement och den framförliggande matsalen i Vreden.

– Jag ville ha det vitt, bländande, grekiskt. Jag fick panik när jag kom hem en kväll och såg att matsalen var blå, som ett gammaldagspojkrum! skrattar hon.

Pontus andra utmaning har varit att ta in färg i rummen utan att förlora ljuset.

Olika kulörer understryker rumsindelningen

– Jag tycker att vitt är den ängsligaste färg som finns. Jag valde två olika kulörer i matsal och vardagsrum eftersom jag ville behålla rumsindelningen. Den hade gått förlorad med en helt monokrom färgsättning. Det är trendigt med grått just nu, men att ha ett hem helt i grått blir ju lika tråkigt som att ha ett hem helt i vitt. Så vi kom överens om en gråblå färgskala, säger han.

– Du kom överens med dig själv och övertygade mig, säger Alexandra med ett leende. Skämt åsido, jag tycker att det har blivit fantastiskt. Det är första gången jag ser det färdigt idag och jag skulle aldrig ha kunnat komma på de här färgkombinationerna själv.

De blå lamporna, som en gång tillhörde Harry Schein, framträder vackert mot den blågrå väggen. Maximalisten Pontus lyckades få in några exentriska detaljer, som den lilla tigern i porslin.

Matsalen är målad i den blågrå Vreden som också fått pryda rummets befintliga platsbyggda bokhylla. Vardagsrummet går i den klassiskt grå Cement. Här får en lila soffa och matchande matta sjunka in i den grå basen som färsk frukt mot en regntung himmel. Det tapetserade takets bleka blomster och fågelmotiv ger detaljrikedom och en personlig prägel.

Hemmet som arbetsplats

– Alexandra arbetar hemma och behöver variation. Dessutom är hon väldigt social och vill kunna ha många vänner hemma. Många idag har ju tv:n som något man samlas kring, men här ska de stora ytorna vara för middagar, drinkar och umgänge.

En spegel i form av en sol lyser upp den blågrå matsalsväggen och en porslinstiger lurar på fönsterbrädet. I fåtöljerna ligger filtar med ena sidan klädd i brun fuskpäls. Att anlita en inredare har varit en utmaning för Alexandra som beskriver sig själv som en person som vill ha kontroll över allt.

Den platsbyggda bokhyllan i matsalen har fått samma kulör som väggen, målad i Vreden.

– Jag försökte ha kontroll, men Pontus är väldigt bestämd och det har varit fantastiskt att få hjälp med inredningen. Jag har varken tid eller koll, men han vet precis var man hittar fina saker.

– Jag vet att du gillar vissa butiker, som till exempel Brandstationen. Och det gav ju en idé om vilken typ av inredning du gillar. Jag brukar be mina uppdragsgivare att berätta vad de gillar, och kanske framför allt vad de inte gillar. För det säger en hel del, fortsätter Pontus.

Han menar också att han – tigrar, fuskpäls och blå väggar till trots – hållit interiören stram. Och han är nöjd med resultatet.

– Jag har hållit det oerhört stramt här och är jättenöjd med resultatet. Jag skulle vilja flytta in själv. Här blev det precis som jag hade tänkt mig, och så är det ju inte med alla projekt man jobbar med, konstaterar han.

– Jag måste gå nu men vill egentligen inte någonsin lämna mitt hem. Det har blivit fantastiskt, säger Alexandra.

Se hela Inredningskollektionen här. Kika in hos Daniel Paris och inredningsbutiken Grandpas grundare.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.