Fråga experten

Alcro trends färgexpert svarar på dina frågor inom kulör och färgsättning. Ställ din egen eller läs tidigare frågor. Under juli och augusti kan det ta lite längre tid att få svar på sina frågor. Om du behöver snabbare svar hänvisar vi dig till chatten på alcro.se där våra färgexperter hjälper dig.

Har du generella frågor kring målning kan du vända dig till Alcros kundforum eller till vår chatt på alcro.se som är öppen måndag–fredag 8.00–16.30.

Måla sekelskiftesnickerier

Hej,
Vi har tänkt måla våra snickerier i en sekelskiftslägenhet i vita, NCS 0500-N. Hur passar alcro snö på väggarna till detta? Någon annan vit med lite brytning som skulle passa?

Alexander

Hej,

NCS 0500-N och Snö ligger på samma vithet så de går väldigt bra ihop. Då får ni inte så stor kontrast mellan snickeri och vägg, men det beror ju också på om ni väljer olika glansgrader på vägg och snickeri, matt och blankt i sig, kan bli en fin brytning. Vill ni ha en liten kontrast så är kulören 812 Lovika en favorit, bara aningens mjukt gråare än den vita. Även 813 Fjäder som är en aningens kallare grå blir fin som brytning. Provmåla innan ni bestämmer er så att ni ser hur kulörerna uppför sig i just ert rum.

Vänligen Yvonne

Läs mer

Välja grå kulör

Tänkte måla om köksluckorna, ett mindre kök som är mot NV men med stort fönster.
Tapet som är stormönstrad i vitt, ljust gult och grått.
Tänkt oss en ljus-grå som inte ”känns kall” ( eller mot rosa..?)
Golv, ekparkett natur.

Elisabeth

Hej,

Från er beskrivning Nv-läge, tapet-kulörerna och ekparketten, så skulle jag välja en grå kulör som har lite gult och värme i sig. Kika på några av mina favoriter, 812 Lovika och 11 Duva, de passar till i stort sett allt! Kom ihåg att provmåla innan ni bestämmer er.

Vänligen Yvonne

Läs mer

Matcha tapet

Hej,
Vi ska måla om ett rum till vår dotter, och hon har valt en tapet med pandor och lite bambu på för en fondvägg. Bambun är grön, går mot gult. Vi tänker oss att vi ska måla de andra väggarna samt garderober i två olika ljusgröna nyanser, och har kollat lite på NCS’s färgkartor. Vi undrar därför vilka Alcro-nyanser som NCS S 0507-G80Y och NCS S 0520-G70Y motsvarar? Kommer de nyanserna ge ett varmt, neutralt eller kallt intryck? Och vilken vit färg passar bäst till dessa?

Lotta

Hej,

Det låter fint med en pandatapet! Jag har kikat på de NCS-beteckningar som ni valt och hittar ingen motsvarighet till just dessa i vår inredningskollektion. På er fråga om de är kalla/varma så skulle jag säga att de med tanke på att de är ljusa gröngula (med övervikt mot gult) kulörer så kommer de att uppfattas som svala. Men graden av detta beror även på omgivande kulörer och ljuset, det bästa sättet att se hur de uppfattas hos just er är att provmåla. Om ni vill plocka up kulörer hos olika material så besök er färghandel så hjälper de er att mäta in dem på bästa sätt.

Vänliga hälsningar Yvonne

Läs mer

Kulörval i gråblå skala.

Hej,
Ska snart byta lägenhet till en 3a och har nu funderar och tittar runt mkt efter hur jag ska måla. Hallen och köket är kombinerat och där skulle jag vilja ha vit, dock inte kritvit utan ngn brytning fast det ska kännas som vitt. Vill ej det ska kännas gult och att det även ska passa med övriga rum. Där har jag tänkt ljus grå/blå i vardagsrummet och lite mörkare blå/grå till sovrummet som är ganska litet. Har tittar lite på Bly och Skymning? Vad tror du till alla tre rummen, även till lister och tak? Vill gärna ha så matt färg som möjligt.

Tack,

Mvh Katarina

Katarina

Hej Katarina,

En vit kulör som jag tycker passar bra in på din beskrivning är Perfect White som har en svag brytning av svart i sig på ett fint sätt. Till denna tycker jag att du kan välja Vit på dina snickerier då kommer det att bli en svag och snygg markering mellan dessa och vägg. Dina val av Bly och Skymning tycker jag är jättefina och funkar bra ihop med varandra, men innan du bestämmer dig så kan det vara bra att hämta ett kulörprov och/eller provmåla upp en yta där du kan se hur kulören upplevs på en större yta.

Vänliga hälsningar Yvonne

Läs mer

Kök

Hej!

Vi ska renovera köket och skulle vilja ha hjälp med färgsättning av väggarna. Underskåpen ska vara valnötsfärgade och överskåpen vita. Bänkskivan blir antingen varmgrå eller betongfärgad. Köket är långsmalt och därför vill vi gärna ha en mörkare färg på den korta väggen och en ljusare på långsidorna. Köket skall fortfarande kännas ljust men inte sterilt. Vilka kulörer skulle kunna passa?

Tack på förhand!
Hälsningar Lina

Lina Löfgren

Hej Lina,

Till valnöt så kan man tänka sig någon ljust vitgrå tex 812 Lovika eller en cremévit-kulör tex 805 Gardenia, till båda förslagen passar den mjuka greiga 4 Mussla.

Vänligen Yvonne

Läs mer

Grön fasadkulör

Jag har provmålat fasaden med S6010-G70Y men tycker den blir lite för mörkgrå i vissa ljuslägen. Jag tycker färgen är snygg men den blir lite för grå. Har du tips om någon annan nyans som blir lite mer grön utan att bli för ljus

marianne karlsson

Hej Marianne,

Om du vill att kulören upplevs mer grön så bör du prova att minska ner det gula i kulörtonen (i G70Y), dvs prova 6010-G50Y. Provmåla även 6020-G50Y som är lite kulörtare.

Vänliga hälsningar Yvonne

Läs mer

Smutsiga pasteller

Hejsan!
Jag tänker måla lite olika träprodukter i smutsiga pastellkulörer, vilka rekommenderas? NCS?
Tacksam för svar 🙂
Med vänliga hälsningar
Micaela Skrubbe

Micaela Skrubbe

Hej Micaela,

Några olika förslag på fina ljusa ”smutsiga” pasteller från inredningskollektionen kommer här: 5 Misty mint,

801 Romans, 2 Rosé, 1 Creme Satin, 31 Manet och 3 Apricot nude.

Vänligen Yvonne

Läs mer

Öppen planlösning

Hej,
Vi har ett mörkblått kök (S7010-R90B) och letar efter en passade färg till väggarna i köket. Snickerierna och tak är vita (S0502-y). De övriga detaljerna i köket går i marmor, rostfritt, krom och mörkt trä samt mörkbrun matt parkett. Det är ett ganska ljust rum i söderläge med högt i tak. Resten av lägenheten går i varma färger (grått, beige, vitt) och vi vill gärna att köket smälter in i övriga hemmet då vi har öppen planlösning mellan hall, vardagsrum och kök. I vardagsrummet har vi tex en varm grå färg (S2502Y). Vad skulle ni rekommendera för väggfärger som skulle matcha med vårt kök och övriga hemmet?

Mvh Maria

Maria

Hej!

Efter er beskrivning så tycker jag att det vore en fin ide att fortsätta med vardagsrumsfärgen även i köksdelen dvs S 2502-Y alternativt gå ett steg ljusare ill S 1502-Y.

Vänligen Yvonne

Läs mer

Teknisk fråga

Hej,
Kan man måla laminatgolv? Hur gör man i så fall det för bäst resultat?
Tack på förhand!

Moa

Hej Moa,

I vissa fall går det bra, jag rekommenderar dig att vända dig till närmaste återförsäljare så hjälper de dig vidare. Närmaste söker du fram på vår hemsida.

Vänligen Yvonne

Läs mer

Måla träpartier på 70-tals hus

Hej!
Vi har ett 70-tals hus med gult tegel. Allt trä (fönster, vindskivor, inbyggda balkongen, kortsidorna) är i brunlaserat trä. Träet ska vi nu måla för det behövs och är så i valet och kvalet vilken färg som blir finast till det gula teglet. Vi har varit inne på ljusgrått men jag funderar om man ska ha en del detaljer i mörkare grå då Tak, kupa och plåtarbeten är svarta. Kan vi få lite hjälp?
Tack!

Karin Marcovecchio

Hej Karin,

När man målar om trädelarna på 70-talshusen så kan man med fördel använda ganska så dämpade kulörer för att behålla en del av karaktären på huset och för att inte skapa för stora kontraster i uttrycket, precis som ni är inne på. Visst kan man använda olika toner av grått på olika delar, förslag på fina grå toner till detta är 156 Kobbe, 130 Åskmoln, 310 Gråsäl och 131 Järn. De ligger alla på den varma grå skalan. Provmåla gärna ett par olika alternativ så ni verkligen ser hur de upplevs innan ni bestämmer er.

Vänligen Yvonne

 

Läs mer